Skip to main content
Dunes sauvages
© T. Poriel

Terug naar de natuur in de baai van Quiberon

In de Baai van Quiberon heeft u een afspraak met uitzonderlijke natuurgebieden! Hier is de natuur afwisselend wild, grandioos, gastvrij, beschermd, rustgevend, adembenemend...

De Baai van Quiberon herbergt gevarieerde en verrassende landschappen, zoals de Geweldige site van wilde duinen van Gâvres naar Quiberon, de wilde kust van QuiberondeGolf van Morbihan bezaaid met eilanden, en de staatsbossen van Camors. Trakteer uzelf op een terugkeer naar de natuur tijdens uw verblijf in Zuid-Bretagne.

Probeer de natuurbeleving in het hart van het Grote Duingebied

Aan de westkant ligt de Grand Site des dunes sauvages de Gâvres à Quiberon , in het hart van een natuurlijke verscheidenheid die zich uitstrekt over 35 km ongerepte kustlijn. Het gebied is op Europese schaal opgenomen als Natura 2000-gebied en herbergt een uitzonderlijke biodiversiteit, met talrijke vogelsoorten die op Europees niveau beschermd zijn, en een zeldzame en kwetsbare flora met een unieke diversiteit.

Goed om weten: in januari 2019 hebben de wilde duinen het nationale label Grand Site de France gekregen, dat het voorbeeldige en beschermende beheer van een emblematische site in ons land erkent.

Les Dunes de Penthièvre à Saint Pierre Quiberon pour une balade à pied vers la plage

Maak een wandeling of een fietstocht en neem de tijd om de verschillende landschappen te verkennen. Start, bijvoorbeeld, vanaf Plouharnel langs de velden, dan de dennenbossen. Geleidelijk komt de zee dichterbij en het landschap opent zich. U komt bij het grijze duin, dat zijn naam dankt aan de kleur van de planten die er groeien. Het is uniek vanwege zijn verbazingwekkende, licht maanachtige aspect, zijn korte vegetatie en zijn lichte parfum.

Dan komen we bij het beweeglijke duin, meer beige, dat meebeweegt met de wind en de getijden. Dan is het strand, en wat voor een strand! Dit immense duinmassief is opvallend in zijn schoonheid en omvang. U betreedt kilometers duinen, een ongerept landschap met een gebogen vorm en een vrij zicht op de horizon.

Vue aérienne de l'Isthme de Penthièvre dans la Presqu'ile de Quiberon

Aan de zuidkant ziet u een 7 km lange tombolo, een verplichte doorgang naar het schiereiland Quiberon. Op zijn smalste deel (slechts ongeveer 20 meter) wordt de landengte van Penthièvre aan beide kanten begrensd door water, waardoor een landschap ontstaat dat uniek is in Frankrijk. Op het schiereiland kunt u de weelderige Côte SauvageOp het schiereiland kunt u het weelderige landschap bewonderen, het graniet dat door de golven van de oceaan is uitgesneden, maar ook de duinen die op de klippen liggen en een natuurlijk gazon vormen dat bezaaid is met kleine roze bloemen, zoals de anjer en de maritieme armerie.

Aan de westkant, in de verte, ontdekt u de ria d'Étel, een landschap van zoutweiden dat nauw verbonden is met het getij. Aan de monding kunt u de beroemde bar bewonderen, een zandbank waartegen de zee beukt in krachtige wervelingen die het navigeren vaak gevaarlijk maken. Niet ver daarvandaan, aan de kant van Erdeven, zijn de wetlands en de Varquez vijver een thuis voor vlinders en libellen, in een verbazingwekkend bebost landschap met opstellingen van megalieten.

Voor meer informatie: www.gavres-quiberon.fr

Vue aérienne du Golfe du Morbihan, un patrimoine naturel préservé en Bretagne Sud, Morbihan

De Golf van Morbihan bezaaid met eilanden

Aan de oostkant wacht u een uitzonderlijk landschap met een combinatie van kustlijn, binnenzee, eilanden en valleien. Het Regionaal Natuurpark van de Golf van Morbihan is in 2014 opgericht om het erfgoed van de streek te behouden en te promoten. Megalieten, geklasseerde sites, zeldzame vogels en kwetsbare flora bevolken het Park, het 50ste regionale natuurpark van Frankrijk. Met 64.000 hectare land en 17.000 hectare zee herbergt het Park een verscheidenheid aan uitzonderlijke landschappen en hulpbronnen.

Locmariaquer is de toegangspoort tot de Golf van Morbihan, een kleine binnenzee bezaaid met evenveel eilanden als er dagen in het jaar zijn volgens de legende (42 in werkelijkheid!). Slechts een geul van een kilometer breed, tussen Locmariaquer en Arzon, scheidt de Golf van de oceaan. Deze unieke plek heet Mor Braz in het Bretons. Wandel langs de Golf van Morbihan of bezoek deze opmerkelijke en wilde site ook per boot, vanuit Locmariaquer.

Goed om te weten: 3 rederijen organiseren rondvaarten om u te vertellen over de geschiedenis en het leven in de Golf.

Puffin des anglais

Houat-Hoedic, refuges pour les oiseaux marins

L’archipel de Houat-Hoedic est constellé d’îlots rocheux propices à la reproduction de nombreuses espèces protégées et menacées d’oiseaux marins. De l’emblématique goéland argenté au mystérieux océanite tempête, ces espèces font partie intégrante du patrimoine naturel de notre territoire. Bretagne Vivante, association de protection de la nature, sensibilise la population, les plaisanciers et les visiteurs à la préservation de la tranquillité des oiseaux marins de l’archipel.

De mars à fin août, les îles de Houat et d’Hoedic et les îlots rocheux de l’archipel hébergent huit espèces d’oiseaux marins nicheurs : le goéland marin, le goéland argenté, le goéland brun, l’océanite tempête, le cormoran huppé, l’huîtrier-pie, le gravelot à collier interrompu et le puffin des Anglais (espèce menacée en voie d'extinction). En plus de ces oiseaux nicheurs, de nombreux oiseaux migrateurs font halte dans l'archipel, comme le puffin des Baléares. De passage en été, c'est l'espèce d'oiseau marin la plus menacée d'Europe !

Forêt de Camors

De staatsbossen van Camors

Aan de noordkant beslaan de staatsbossen van Camors en Floranges en Lanvaux 1372 hectare en strekken zich uit over de gemeentenCamors en Pluvigner.

Ontdek deze bossen met eiken, kastanjes, beuken, grove dennen en zeedennen, sparren en sparren, een onmisbare leefruimte. Deze bossen bieden onderdak en bescherming aan een grote verscheidenheid van fauna. Zij inspireren tot sereniteit, en zijn bevorderlijk voor herbronning.

Of u nu houdt van de zee-, bos- of duinwereld, het natuurlijke erfgoed geeft iedereen de mogelijkheid om een breed scala aan originele landschappen te ontdekken in de Baai van Quiberon... De zekerheid om uw geluk te vinden midden in de natuur!

Of u nu houdt van de zee-, bos- of duinwereld, het natuurlijk erfgoed geeft iedereen de mogelijkheid om in de Baai van Quiberon een breed scala aan originele landschappen te ontdekken... De zekerheid om uw geluk te vinden midden in de natuur!

Aanbevolen voor u

Met de familie, voor twee of alleen... Vind de juiste ideeën om aan al uw wensen te voldoen.