Skip to main content
Alignements de Kerzerho
© Simon Bourcier
Locmariaquer
© Alexandre Lamoureux
Dolmen de Crucuno, Plouharnel
© Patrice Baissac
Carnac
© Erwan Le Cornec

Reis terug in de tijd naar het land van de megalieten

Carnac en zijn 3000 menhirs, Locmariaquer en zijn reusachtige monoliet... Het landschap van de Baai van Quiberon is bezaaid met talloze tumuli, ophogingen en andere dolmens.

De megalieten van Bretagne zijn duizenden jaren oude overblijfselen die door de regen en de wind zijn gepolijst en getuigen van het prehistorische tijdperk. Mysterieus, deze staande of liggende stenen uit het Neolithicum blijven onderzoekers en mystici bevragen.

Carnac, de belangrijkste megalithische vindplaats in Morbihan

De internationaal vermaarde megalithische site, die centraal staat in het Unesco-project voor immaterieel erfgoed, is natuurlijk het erfgoed van Carnac. Met 3.000 menhirs dateert hij van rond het 5e millennium v. Chr.

Découverte des alignements de Carnac et des grands sites mégalithiques

Ontdek de Carnac uitlijningen De megalithische vindplaatsen behoren tot de grootste ter wereld. Ze strekken zich uit over meer dan 4 km. Dolmens, menhirs en tumuli vormen dit woud van stenen verspreid over 3 sites. Er wordt gezegd dat deze unieke stenen landschappen, door hun gigantische afmetingen en beschermde natuurlijke omgeving, worden gewaardeerd door de ondeugende korriganen die er in het maanlicht samenkomen.

Ga terug in de tijd met een rondleiding van het Maison des Mégalithes langs de uitlijningen van Carnac, voorafgegaan door een leerzaam bezoek aan het prehistorisch museum van Carnac en zijn rijke collecties.

Site des mégalithes de Locmariaquer pour y découvrir le grand menhir brisé, la table des marchands et le tumulus d'Er Grah

  Locmariaquer en de grootste menhir van Europa!

  Aanschouw de grootste menhir van Europa aan de ingang van de Golf van Morbihan! Drie belangrijke stukken vormen het erfgoed van de megalithische site van Locmariaquer:

  • De grote gebroken menhir, een reus van meer dan 20 meter lang en bijna 300 ton zwaar, ligt in vier stukken op de grond. Het is het oudste monument op de site, daterend van 5000 v. Chr., en het laatste overblijfsel van een complexe reeks steles.
  • De tafel van de koop man: een neolithische graftombe met een zeven meter lange gang, een grafkamer en een opmerkelijk gegraveerd ensemble.
  • De tumulus van Er Grah, die behoort tot de categorie van de gesloten-cellen-graven: een monument van uitzonderlijke afmetingen (140 meter lang) en gebouwd in de loop van verschillende eeuwen.

  Ontdek deze drie monumenten tijdens rondleidingen van 45 minuten:www.site-megalithique-locmariaquer.fr

  Les géants de Kerzerho à Erdeven à la découverte des menhirs

  Verbazingwekkend: de reuzen van Erdeven

  Een minder bekende maar even indrukwekkende site, de Kerzerho uitlijning in de gemeenteErdeven. Het terrein, dat het hele jaar door vrij toegankelijk is, is 2 km lang en is verdeeld in 11 lijnen. De 190 menhirs, waarvan sommige zeer groot zijn, staan nog steeds op de heide en hebben de bijnaam " de reuzen van Erdeven".

  Neem een 2 uur durende route van Kerzerho naar het dorp Crucuno in Plouharnel, door het Varquez-bos, om dit opmerkelijke megalithische erfgoed te ontdekken. In de zomer biedt het toeristenbureau van Erdeven ook rondleidingen.

  Saint-Pierre Quiberon

  Andere ideeën voor bezoeken rond de megalieten

  Ontdek andere megalithische plaatsen in Zuid-Bretagne:

  • Dedolmen van Crucuno in Plouharnel, een van de meest massieve dolmens van Morbihan;
  • Deomwallingen en de omheining van Kerbourgnec in Saint-Pierre Quiberon;
  • De 3,40 m hogemenhir van Brazin het bos van Camors
  • De uitzonderlijke Cairn van Gavrinis in de Golf van Morbihan.

  Aanbevolen voor u

  Met de familie, voor twee of alleen... Vind de juiste ideeën om aan al uw wensen te voldoen.