Skip to main content
Dunes Erdeven
Côte sauvage dunes
© A. Lamoureux
Etel
© A. Lamoureux
Oiseaux dunes

Grand site de France in Bretagne: de wilde duinen van Gâvres tot Quiberon

Van Gâvres tot Quiberon, verken het grootste duinencomplex van Bretagne. Trakteer uzelf op een betoverend intermezzo midden in de natuur om nieuwe energie op te doen.

De Grand Site de France des dunes sauvages de Gâvres à Quiberon is een uitzonderlijk en erkend natuurgebied. Het is een gebied van 25 kilometer duinen zonder enige verstedelijking. Veelvoudig en uitzonderlijk, vormen de natuurlijke milieus van de Wilde Duinen van Gâvres tot Quiberon een echt reservoir van biodiversiteit. De ecologische rijkdom belichaamt het uitzonderlijke karakter van deze Grand Site de France. Het maakt er een levend, duurzaam natuurgebied van, dat niettemin behouden moet blijven.

Fleurs dunes

Wat is een Grand Site de France?

De woeste duinen van Gâvres tot Quiberon zijn de 18e Grand Site de France. Dit label, dat voor 6 jaar is toegekend door het Ministerie van Ecologische Transitie, is in het leven geroepen om de uitmuntendheid van het beheer van de geklasseerde sites te garanderen. Het netwerk Grands Sites de France verenigt uitzonderlijke landschappen die door iedereen worden erkend en kwetsbaar zijn. Deze natuurgebieden worden beschermd en beheerd volgens de waarden van duurzame ontwikkeling.

De duinen van Gâvres à Quiberon, die worden beheerd door het gemengde syndicaat van de Grand Site Gâvres Quiberon, omvatten 7 gemeenten: Gâvres, Plouhinec, Étel, Erdeven, Plouharnel, Saint-Pierre-Quiberon en Quiberon.

Erdeven dunes

Hoe zien de wilde duinen eruit?

Het natuurgebied onderscheidt zich door zijn grote, onontwikkelde zandvlakten, met open uitzichten op hetzij de oceaan hetzij het achterland. Wat een genot is het om een natuurlijk theater te bewonderen waar de natuurelementen zich met kracht uiten!

Dit landschap van eindeloze wilde duinen is de thuisbasis van een verscheidenheid van flora en fauna ecosystemen. Bijna 700 plantensoorten, waarvan 80 beschermde, zijn geregistreerd op de Grand site de France, d.w.z. meer dan een derde van de flora van Armorica. Kom de biodiversiteit observeren of gewoon genieten van de fijne zandstranden die er aan grenzen op het grondgebied van de Baai van Quiberon.

Côte sauvage Quiberon

Label "Grand Site de France" voor de wilde duinen

In december 2018 hebben de Dunes Sauvages de Gâvres à Quiberon, beheerd door het Syndicat mixte du Grand Site, het nationale label Grand Site de France gekregen, dat het voorbeeldige en beschermende beheer van een emblematische site van ons land erkent. In feite is het gebied al vele jaren het voorwerp van geïntegreerde ontwikkelingen die de toegang tot de stranden vergemakkelijken en van bewustmakingsacties voor de bescherming van kwetsbare gebieden. Het is het tweede natuurgebied in Bretagne - na de Pointe du Raz - dat het label Grand Site de France heeft gekregen. De Cap d'Erquy-Cap Fréhel in de Côtes d'Armor werd in 2020 aan de lijst toegevoegd en wordt de 19e Grand Site de France. De regio Bretagne heeft nu 3 Great Sites van Frankrijk met de Dunes Sauvages de Gâvres à Quiberon, de Pointe du Raz in Cap Sizun en de Cap d'Erquy-Cap Fréhel.

Goed om weten: de wilde duinen van Gâvres Quiberon en de baai van Quiberon maken ook deel uit van de Europese Natura 2000-gebieden.

Côte sauvage rando

Ontdek de duinen te voet of met de fiets

Van het schiereiland van Quiberon tot Erdeven kunt u in alle veiligheid de landschappen van de Grand Site de France ontdekken door over het groene pad te wandelen en de kustlijn te volgen. Vanaf de punt van de Côte Sauvage de Quiberon bereikt u het grootste duinmassief van Bretagne. U passeert voor het fort van Penthièvre, midden in de duinen van Bego en in het hart van het traditionele dorp Sainte Barbe, en bewondert de natuurlijke omgeving die u omringt. Geniet van de weidse ruimte op de stranden vanErdeven enEtel.

U kunt ook via de GR 34 door het achterland wandelen, tussen megalieten en kleine Bretonse dorpjes. Fantastische uitzichten op zee, uitzonderlijke landschappen bij elke stap, de verkwikkende adem van de open zee, uitzonderlijke natuur... De kustpaden bieden u magische momenten door duinen en fijne zandstranden.

Visites guidées

Rondleidingen in de zomer

De Grand Site de France organiseert thematische rondleidingen om zowel volwassenen als kinderen bewust te maken van het behoud van het milieu. Elke zomer worden er uitstapjes en activiteiten aangeboden om de geheimen van de Bretonse duinen te ontdekken en meer te weten te komen over de biodiversiteit van dit natuurgebied: "We hebben gewandeld op het duin", "Duinvogels en rietvelden", "Orchideeën en duinvlinders"...

Laat u leiden door deze zeldzame, complexe en kwetsbare omgeving in het gezelschap van een professionele gids. Bewonder tijdens deze begeleide wandelingen adembenemende landschappen en beleef bevoorrechte momenten dicht bij de natuur, in Zuid-Bretagne. Raadpleeg het programma.

Goede gewoonten

Maak tijdens uw wandelingen of op het strand de juiste gebaren voor het behoud van deze Grand Site de France met een uitzonderlijk ecologisch erfgoed:

  • Plukken is verboden, maar u mag de plant die u interesseert fotograferen
  • Let op dat u de vogels die op de grond nestelen niet stoort en blijf op de paden
  • Houd uw hond altijd aan de lijn.
  • Laat geen vuilnis achter en neem zo weinig mogelijk vuilnis mee op uw uitstapjes.

Ontdek wilde landschappen en beleef een unieke ervaring tussen immensiteit en contemplatie in het hart van een Grand Site de France, in het zuiden van Bretagne!

Alle informatie over de Grand Site de France op gavres-quiberon.fr

Ontdek de andere must-see sites in de regio

Aanbevolen voor u

Met de familie, voor twee of alleen... Vind de juiste ideeën om aan al uw wensen te voldoen.