Skip to main content
Golfe du Morbihan
© Alexandre Lamoureux
Départ Baden bateau Ile aux Moines
© S. Bourcier
Observez les oiseaux du Golfe du Morbihan,
© S. Bourcier
Moulin Bréno Ile d'Arz
© S. Bourcier
Semaine du Golfe
© Cyrille Baissac
Gavrinis
© Berthier Emmanuel

De Golf van Morbihan, Regionaal Natuurpark van Bretagne

Natuurliefhebbers, de Golf van Morbihan zal u bekoren! 17.000 hectare maritieme ruimte bezaaid met eilanden en eilandjes wachten op u in deze Bretonse golf in het zuiden van Bretagne.

In de Golf van Morbihan gaat u op ontdekking naar een echte kleine binnenzee. Ga van eiland naar eiland, vaar over zee van haven naar haven, bezoek de dorpen langs de Golf... Er zijn duizend en één manieren om de schoonheid van de Golf te waarderen!

Afgesloten door het schiereiland Rhuys en de Pointe de Kerpenhir in Locmariaquer strekt de Golf van Morbihan zich uit over bijna 100 km. Slechts 1 km tussen Locmariaquer en Port Navalo in Arzon scheidt de Golf van de oceaan.

île aux Moines

De eilanden van de Golf van Morbihan

Volgens de legende telt de Golf van Morbihan evenveel eilanden als er dagen in het jaar zijn. In werkelijkheid zijn het er zo'n veertig, waaronder:

  • Île-aux-Moines, het grootste eiland in de Golf met een lengte van 7 km
  • Île d'Arz met zijn ongerepte natuur
  • Gavrinis en zijn beroemde neolithische grafheuvel
  • Berder, een schiereiland dat alleen bij eb toegankelijk is

Dit kleine paradijs in Zuid-Bretagne herbergt een rijke en gevarieerde fauna en flora. Er zijn meer dan 200 vogelsoorten in de Golf van Morbihan en er zijn verschillende plaatsen om ze te observeren. De Golf van Morbihan is ook het ideale speelterrein voor talrijke vrijetijdsactiviteiten rond de zee. Zwemmen, vissen, zeilen, kajakken, wandelen... Maak uw keuze, en geniet van de dromerige landschappen van deze baai.

Golfe du Morbihan

Hoe ontdekt u de eilanden van de Golf van Morbihan?

Verschillende rederijen bieden ubecommentarieerde cruises - met of zonder tussenstop - om dit natuurlijke zeepark te ontdekken. Bezoek het Ile-aux-Moines, bekend als de Parel van de Golf, gewaardeerd om zijn rust, zijn landschappen en zijn stranden. Op dezelfde dag kunt u ook het eiland Arz verkennen, dat bekend staat om zijn wilde karakter en zijn wandelingen.

Van Baden naar Port Blanc, elke 30 minuten, maakt een pendelbus de verbinding met het Ile-aux-Moines. Wat het Ile d'Arz betreft, is het vanuit de haven van Vannes dat u er het hele jaar door gemakkelijk kunt komen.

Randonnée sur l'Ile-aux-Moines

Wandelen of fietsen in de Golf van Morbihan

Op het vasteland, meer dan180 km kustpadenzijn beschikbaar voor u langs de Golf van Morbihan.

Van Locmariaquer tot Arzon kunt u via de GR 34 de kust ontdekken en genieten van adembenemende vergezichten over de Golf. U kunt ook de steden langs de Golf van Morbihan verkennen. Onder de meest populaire,LocmariaquerDe stad Le Havre, gelegen aan de ingang van de Golf, heeft een belangrijke megalithische vindplaats. Meer naar het noorden kunt u een stop maken in Auray, een stad van kunst en geschiedenis (19 km van Vannes), en een wandeling maken langs de haven van Saint-Goustan.

Arzon - Port Navalo

Ontdek het schiereiland Rhuys

Om het schiereiland te bereiken, vanaf de baai van Quiberon, neemt u de richting Vannes. Eerste halte is Sarzeau waar de Kasteel Susciniowacht op je. Deze indrukwekkende vesting, gelegen tussen moerassen en bossen, nodigt u uit voor een dag vol ontdekkingen en verandering van omgeving voor een echte duik in het hart van de Middeleeuwen.

Bezoek ook deCairn du Petit Mont in de gemeente Arzon, een juweel van megalithische architectuur gebouwd rond 5000 v. Chr.

Zet uw wandeling voort in de haven van Crouesty, de grootste jachthaven van Bretagne. Daarna mag u, alvorens terug te keren, Port-Navalo niet missen, waar u een van de mooiste wandelingen kunt maken met uitzicht op de ingang van de Golf.

Parc Naturel Régional du Morbihan

Regionaal Natuurpark van de Golf van Morbihan

Het 50e regionale natuurpark van Frankrijk, dat in 2014 werd opgericht, is een paradijs voor trekvogels en oesterkwekers en beslaat 81.200 km², waaronder 17.000 hectare maritieme gebieden en 568 km kustlijn. De Golf van Morbihan, bezaaid met eilanden en eilandjes, biedt een concentratie van landschappen, een mozaïek van milieus van groot ecologisch belang, uitzonderlijke dier- en plantensoorten.

Om ze te ontdekken, kunt u deelnemen aan rondleidingen met de hulp van een gepassioneerde gids, heerlijke streekproducten proeven en verblijven in een uitzonderlijke natuurlijke omgeving. Het label"Valeurs Parc Naturel Régional" is een erkenning voor rondleidingen, streekproducten en logies aangeboden door trotse en geëngageerde plaatselijke bewoners.

Auray, Pluneret, Sainte-Anne d'Auray, Crac'h, Locmariaquer en Saint-Philibert behoren tot de gemeenten die zich hebben ingezet voor de bescherming van deze sublieme natuurlijke omgeving van de Golf van Morbihan.

Zie de website

Semaine du Golfe : fête maritime

Lang leve de Semaine du Golfe

Om de twee jaar, tijdens de week van Hemelvaart, woont u de Semaine du Golfe bij, een ontmoetingsplaats voor oud tuig en traditionele boten uit heel Europa in een van de mooiste baaien ter wereld. Tijdens dit grote maritieme festival bevaren meer dan 1.000 zeilboten de wateren van de Golf van Morbihan en de Baai van Quiberon.

Op het land en op zee vinden de evenementen plaats van haven tot haven: Saint Goustan in Auray, Locmariaquer, Vannes, Port Blanc in Baden, Port Navalo of Le Crouesty in Arzon, Séné, Arradon...

Zie de website

Aanbevolen voor u

Met de familie, voor twee of alleen... Vind de juiste ideeën om aan al uw wensen te voldoen.