Skip to main content
Listoir
© A. Lamoureux
Chapelle de Locmaria
© Michel renac

Landévant

Landévant grenst aan het noorden van de Ria d'Etel Landévant grenst aan het noorden van de Ria d'Etel : een kleine zee die wordt beschermd door de geduchte Etel-stuwdam.

Bij de Listoir ontspringt de gelijknamige rivier, die de hele ria voedt. U ontdekt een beschermd kustmilieu met moerassen, wadden, zeefauna en -flora. Met het ritme van de getijden en de seizoenen, verandert het landschap. Hier openbaart zich een wilde natuur voor wie het geduld heeft om te observeren en de wil om te respecteren.

Dit gebied, dat rijk is aan mariene organismen, is een ornithologische plaats waar in elk seizoen de belangrijkste concentraties vogels op de rivier te zien zijn: blauwe reigers, kleine zilverreigers, wulpen, sterns, aalscholvers...

Op het platteland heerst rust in de dorpen en bossen die doorkruist worden door paden en beekjes. Bij de bocht van een weg of in het hart van een dorp valt een kruis, een fontein of een kapel op. In het dorp Locmaria is de kapel het oudste religieuze gebouw van de gemeente. Het herbergt een polychroom frame uit de 15e eeuw en muurschilderingen die als uitzonderlijk worden beschouwd vanwege hun zeldzaamheid.