Skip to main content
crtb-ac1886_berthier-emmanuel.jpg
Parcs à huitres
© Alexandre Lamoureux
Acheter des huîtres
© Alexandre Lamoureux

Proef de oesters van de baai van Quiberon

De baai van Quiberon, bakermat van de platte oester, waarvan de eerste oesterbanken aan het eind van de 19e eeuw in Etel ontstonden, profiteert van een klimaat dat gunstig is voor de oesterteelt. Ontmoet de Bretonse oesterkwekers en proef hun beste zeevruchten.

De baai van Quiberon profiteert van zeer zuiver water, en een enorme oppervlakte voor diepzeeteelt met 2.500 hectare bedden. In de wateren van Morbihan worden elk jaar meer dan 100.000 ton platte en holle kwaliteitsoesters geproduceerd. Van talrijke oesterkwekers bieden proeverijen en rondleidingen aan voor fijnproevers.

Oesterteelt, een eeuwenoude knowhow in Morbihan

De oesterkweek is van generatie op generatie doorgegeven en is al 150 jaar een vast onderdeel van het Bretonse landschap.

Tussen Plouharnel en Carnac in de Anse du Pô kweken momenteel 30 oesterkwekerijen voornamelijk holle oesters. Ze worden gekweekt in de open zee in de baai van Quiberon. Van generatie op generatie kweken de producenten deze oesters met hun onnavolgbare smaak.

Huîtres ria d'Etel

In de ria van Étel of in de rivier van Crac'h zult u tijdens uw wandelingen langs de kustpaden genieten van het observeren van de gekleurde platte boten. Dit zijn boten met platte bodem die door professionals worden gebruikt om op de oesterbanken te werken. Bij eb ontdekt u de parken waar zakken vol oesters opduiken.

Locmariaquer isde geboorteplaats van de platte oester, die sinds het einde van de 19e eeuw uit de rivier Auraywordt gehaald, en heeft ook veel oesterkwekers. De oesters worden gekweekt op een idyllische plek tussen de rivier de Auray en de ingang van de Golf van Morbihan. Het oesterfeest wordt elk jaar gevierd op de voorlaatste zondag van augustus.

Déguster les huîtres

De oester, een 100% natuurlijk product

Deze professionals zijn gepassioneerd door hun werk en zetten zich in om oesters van uitzonderlijke kwaliteit te produceren. De oester, een natuurlijk product met erkende voedingseigenschappen, wordt door iedereen gewaardeerd. Het is een compleet voedsel, tonisch, rijk aan eiwitten, overvloedig aan vitaminen en mineralen, en licht. Tel 60 calorieën voor ongeveer een dozijn! Zoet of gejodeerd, fijn of vlezig, oesters zijn een ware traktatie voor de smaakpapillen.

Wanneer eet je oesters?

Het is aan te raden oesters te eten tijdens de maanden in R. Maar het is allemaal een kwestie van smaak! Van mei tot augustus, in het midden van de voortplantingsperiode, zijn de oesters milder, wat niets verandert aan hun smaak of aan hun voedingskwaliteiten.

Visite de chantier ostéricole en Baie de Quiberon - Istrenn Passion

Neem deel aan bezoeken en oesterproeverijen in de baai van Quiberon!

De professionals heten u welkom en vertellen u over hun passie en hun beroep als oesterkwekers. Wilt u een oesterproeverij? Zij zullen u graag van dienst zijn. De oesterkwekers bieden ook schelpdieren aan zoals kreeft, krab en spin. Voor het grootste plezier van uw smaakpapillen vindt u deze smaken van de zee rechtstreeks van de producenten, op de talrijke markten van de streek, in de viswinkels en natuurlijk in de restaurants van de Baai van Quiberon.

Neem tijdens het seizoen contact op met de VVV's van de Baai van Quiberon om de data te kennen van de rondleidingen van de oesterkwekers in de streek of raadpleeg de evenementenkalender.

Aanbevolen voor u

Met de familie, voor twee of alleen... Vind de juiste ideeën om aan al uw wensen te voldoen.