Skip to main content
Grand pardon Juillet
© Simon Bourcier
Scala Santa
© A. Lamoureux
Cloître Sainte Anne d'Auray
© Simon Bourcier
Grand Pardon Sainte Anne d'Auray
© Simon Bourcier

Ontdek het heiligdom van Sainte-Anne d'Auray, een belangrijk bedevaartsoord in Bretagne

Het heiligdom van Sainte-Anne d'Auray is een sterk door spiritualiteit gekenmerkte plaats in Zuid-Bretagne.

Op enkele kilometers van het mooie middeleeuwse stadje Auray ligt Sainte-Anne d'Auray, een van de meest prestigieuze heiligdommen van Bretagne, vereerd door het bezoek van Paus Johannes Paulus II in september 1996. Het is ook het stichtend lid van het netwerk van Franse Heiligdomssteden.

Tussen 300.000 en 400.000 pelgrims komen elk jaar naar de plaats van de enige verschijning van de heilige Anna in de wereld. In het hart van een park van 7 hectare, biedt het heiligdom verschillende zones van rust en ontspanning.

Basilique Sainte Anne d'Auray

De geschiedenis van de pelgrimstocht naar Sainte-Anne d'Auray

De geschiedenis van Sainte-Anne d'Auray begon in de 17e eeuw met de verschijningen van de heilige Anna, moeder van Maria en grootmoeder van Jezus, aan een vrome dorpsploegster genaamd Yvon Nicolazic.

Het nieuws verspreidde zich over Bretagne en pelgrims trokken naar Sainte-Anne-d'Auray, waardoor de grootste pelgrimstocht van de streekontstond.

In de 19e eeuw werd de door Yvon Nicolazic gebouwde kapel zo overvol dat de basiliek tussen 1865 en 1872 werd gebouwd door de architect Deperthes.

Elke 26 juli ontvangt het heiligdom van Sainte-Anne d'Auray duizenden mensen voor zijn Grand Pardon, een spirituele bijeenkomst.

Basilique Sainte Anne

De Basiliek van Sainte-Anne d'Auray

Een bezoek aan de basiliek van Sainte-Anne d'Auray is een hoogtepunt voor zowel pelgrims als dagjesmensen. De basiliek combineert gotische en renaissancestijlen.

In de Basiliek van Sainte-Anne d'Auray ontdekt u weelderige glas-in-loodramen die herinneren aan de verschijningen, de bedevaart en het leven van Sainte-Anne.

Het klooster, gelegen achter de basiliek, werd in de 17e eeuw gebouwd door de paters Karmelieten. Het is het oudste monument van de stad. Bekijk de uitzonderlijke architectuur met zijn verzameling ex-voto's.

Vervolg uw ontdekking van het heiligdom door door het park te wandelen waar andere religieuze monumenten staan: de Scala santa, de stele van de zeelieden en de Johannes Paulus II ruimte. Het monument is een herdenkingsplaats voor de 240.000 Bretonnen die in de Grote Oorlog zijn omgekomen.

Pont de Brec'h

In de voetsporen van de Camino de Compostela

Een voetpad naar Santiago de Compostela nodigt u uit om Brec'h over te steken in de richting van Sainte-Anne d'Auray. Het is 5,5 km, of ongeveer 1 uur, van de kapel Saint-Jacques in Brec'h, via de brug van Brec'h naar het heiligdom. Een lus van 15,6 km maakt het ook mogelijk Bre''h en Sainte Anne met elkaar te verbinden, door het dorp St Dégan en de molen van Estaing te passeren.

Raadpleeg het volledige circuit.

Aanbevolen voor u

Met de familie, voor twee of alleen... Vind de juiste ideeën om aan al uw wensen te voldoen.