Skip to main content
Locoal Mendon - Circuit Ty Er Chir - Kernours
arbres-chemin-cadoudal-locoal-mendon © Alexandre Lamoureux (8)_792x528
WEBPlanche_183007_Guide_rando_A5 1

Locoal Mendon - Ty Er Chir circuit - Kernours

Ty Er Chir
56550 Locoal-Mendon

Kenmerken van de route

Moeilijkheid Gemakkelijk
Duur 01:15:00
Distance 3.3km
Ty Er Chir
56550 Locoal-Mendon
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Gele markeringen

Het hele jaar Dit intercommunale pad verbindt Locoal-Mendon met Belz. De route loopt langs de kapellen van Sainte-Marguerite en Kernours.

Vertrekpunt: Neem vanaf het gehucht Ty Er Chir de route du Cleff en vervolgens het pad naar links door het bos.

Stap voor stap :
1 - Onderweg kunt u een tegenbezoek brengen aan de dolmen van Mané Bihan, een gebogen graf uit het neolithicum. De ronde tumulus is omgeven door een peristaltische omheining van staande stenen. Het monument werd opgegraven in de tweede helft van de 19e eeuw en gerestaureerd door Zacharie Le Rouzic in 1924. Niet ver daarvandaan liggen de dolmens van Mané Braz (of "Mané er Loh"), geklasseerd als Historisch Monument. De eerste bestaat uit een kamer met een gang. Een pilaar die de dakplaat in de grafkamer ondersteunt, draagt gravures. Een galerij zonder kamer ligt ernaast, in het noorden. De graven werden ook opgegraven en gerestaureerd in 1924. Ze waren ingesloten in een tumulus (een structuur van aarde en steen), waarvan de basis vandaag de dag nog steeds zichtbaar is.

2 - Volg het pad tot je bij de D16 komt. Steek deze (voorzichtig) over om Kergleven te bereiken.

3 - Neem na de huizen het pad aan de rechterkant. Ga na 200 m linksaf langs de fontein Sainte-Marguerite. Loop door tot aan de kapel Sainte-Marguerite, gebouwd in de 17e eeuw, waarschijnlijk in 1646 zoals de datum op de westelijke deur aangeeft.

4 - Ga door het gehucht en vervolg de weg. Neem bij de ingang van Kerien het voetpad links.

5 - Steek de brug over de beek Fontaine de Kerlivio over (gemeentegrens Locoal Mendon/Belz).

6 - Volg het pad tot Kernours. Bekijk de fontein en de kapel. De kapel Notre-Dame de la Clarté, gebouwd aan het einde van de 17e eeuw, heeft een rechthoekig schip, een gewelfde klokkentoren op de punt van de westelijke gevel en halfronde openingen. Het gebouw werd gerestaureerd in de 19e eeuw (noordelijke kroonlijst) en aan het eind van de 20e eeuw. Het zichtbare houtwerk is versierd met beeldhouwwerken van Dréan in Auray. Tussen 1979 en 1983 voerden leden van een plaatselijke vereniging, met de hulp van het stadsbestuur, omvangrijke werkzaamheden uit. De aflaat wordt gehouden op de eerste zondag van juli. De fontein (18e eeuw) staat in een betegeld bassin dat kan worden bereikt door vier treden te beklimmen. In een nis staat een recent beeld van Notre-Dame de la Clarté, de beschermheilige van de naburige kapel, van wie gezegd werd dat ze de ogen genas. Aan de voorkant ondersteunen twee korte zuilen het hoofdgestel dat wordt bedekt door een vierzijdige gebogen koepel met een kruis aan de bovenkant.

7 - Sla linksaf langs het pad terug naar de beek. Ga verder tot Kerihuel. Ga door het gehucht om de D16 te bereiken. Steek deze (voorzichtig) over om Ty Er chir te vinden. Bron: Vereniging van Sentiers de Locoal-Mendon.

Aanbevolen voor u

Populaire accommodatie, activiteiten, evenementen, bezoeken en wandelingen