Skip to main content
Houat - Tour de l’Île
houat-randonnee-morbihan-bretagne-sud
WEBPlanche_183007_Guide_rando_A5 1

Houat - Tour de l'Île

Kenmerken van de route

Moeilijkheid Gemakkelijk
Duur 03:30:00
Distance 14.3km
Gemeente van vertrek Île-d'Houat
Duur: 3u30
Afstand: 14,3 km (Gemakkelijk)

Volg het kustpad - Metalen stokken verboden
De hoge granieten kliffen van Houat liggen in het verlengde van het schiereiland Quiberon, waaraan het ooit vastzat. Het dorp is gegroepeerd rond de vissershaven, een belangrijke activiteit. De kustlijn is van een zeldzame schoonheid en de flora is rijk en gevarieerd.

Stap voor stap:

Start: Neem vanaf de aanlegsteiger het kustpad rechts.

1- Beschut tegen de heersende wind lijkt de noordkust iets zachter dan de zuidwestkust. Van Beg Carpaliée tot Beg-er-Vachif loopt het hoge, droge heidelandschap af in zee. In de buurt van het dorp zijn er begroeide weiden en tuinen met brem, essenheide, sleedoorn, adelaarsvaren, broedende zangvogels, zilvermeeuwen, groene hagedissen en muurhagedissen.

2- Op Beg-er-Vachif, uitzicht op de eilandjes Guric en Séniz, verbonden met het eiland door een kleine zanderige tombolo die verschijnt bij eb: zilvermeeuwen, bruine meeuwen en grote mantelmeeuwen, een van de belangrijkste kolonies kuifaalscholvers en scholeksters.

3- De wilde, ongerepte zuidkust, tussen kliffen en inhammen, is uniek in Morbihan. Bezienswaardigheden: inham Treac'h-er-Venigued, Beg-er- Vachif (uitzicht op de Chaussée du Béniguet, het vasteland), voorgebergte "er Beg" (uitzicht op Belle-Île, Hoedic, l'Île aux Chevaux, Treac'her-Goured). Opmerkelijke soorten: zandeilandloper, Portugese ophioglossus, grote raaf, scharrelaar, Belon bergeend.

4- In het midden ligt een plateau, ooit gecultiveerd, dat door zeeslijtage is geëgaliseerd en momenteel wordt gekoloniseerd door heide. Vanaf het fort gezien vormt het een bewaard gebleven landschappelijk geheel: hoogveen met Europese brem, stukken duingrasland, braakliggende weiden. In dit gebied zijn ook verschillende megalithische monumenten uit het neolithicum (7000 tot 4.500 jaar voor Christus) te zien.

5- De duinen en stranden van Treac'h-er-Goured en Treac'h-Salus vormen een van de mooiste duinen van Bretagne, waar veel opmerkelijke soorten leven, waaronder de overvloedige zeelelie. De veldleeuwerik en de bonte mus nestelen hier.

6- De grote rotsmassa van het eilandje Er-Yoc'h herbergt een grote kolonie Engelse pijlstormvogels, die zeer zeldzaam zijn in Frankrijk.

Aanbevolen voor u

Populaire accommodatie, activiteiten, evenementen, bezoeken en wandelingen