Skip to main content
Plumergat - Circuit cyclo - Les trois clochers
randonnée-plumergat-morbihan-bretagne-sud
WEBPlanche_183007_Guide_rando_A5 1

Plumergat - Fietscircuit - De drie klokkentorens

Kiosque en face de la mairie
56400 Plumergat

Kenmerken van de route

Moeilijkheid Gemakkelijk
Duur 02:00:00
Distance 17km
Kiosque en face de la mairie
56400 Plumergat
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk
Plumergat, het dorp met de drie torens, de dorpen en de kapellen liggen langs landweggetjes en wegen.

Vertrekpunt: Bewonder vanaf de kiosk de "drie torens": de kerk Saint-Thuriau, die het schip, de arcades en de gebeeldhouwde kapitelen van zijn romaanse oorsprong heeft behouden. Rechts van de zuidelijke ingang staat de enige Bretonse stele (1e eeuw) met Gallische inscripties. De tekst in Romeinse kapitalen bestaat uit zes Gallische woorden die als volgt vertaald kunnen worden: "Vabros richtte (dit) op voor de Vaders van de mijlpaal (of het land) voor Giapos zoon van Durnos". Vlakbij staat de 15e-eeuwse Chapelle de La Trinité, een mooi voorbeeld van de flamboyante stijl, ook bekend als laatgotisch. Het herbergt talrijke beelden uit andere gebouwen. De druipstenen en sablières staan vol wereldlijke beelden: dieren, personages en fantastische monsters. Geopend van juli tot september. De Chapelle Saint-Servais zou zijn gebouwd door een rijke boer na een pelgrimstocht naar het graf van de heilige in Maastricht. De rector Louis Le Gras, die tegen de bouw was, legde zich erbij neer nadat hij op miraculeuze wijze ontsnapte aan een ongeluk met een paard. Zijn naam staat op een zandbak. Neem de rue des trois clochers tot aan de rotonde. Neem de eerste afslag richting Sainte-Anne-d'Auray. Sla linksaf de rue Chaigneau in, volg de route de Grand-Champ en vervolgens de D133 voor ongeveer 400 m.

Stap voor stap:

1) Sla rechtsaf richting Coet Noc en vervolgens rechtsaf richting Kervaly. Neem de Moulin de Trongoff (privé). Neem de D17 via Lann Justice.

2) Neem de D17 links en dan rechts naar Kermaréchal en sla bij het volgende kruispunt linksaf naar Locmaria en vervolgens naar Gornevec. Bewonder de kapel Notre Dame de Gornevec (16e - 19e - 20e eeuw), die zijn naam dankt aan de Romeinse weg "Hent-Gornevec". Het was een bloeiende kerk in de 19e eeuw, bezocht door verpleegsters die hier kwamen bidden om overvloedige melk. Rond 1920 stortte een deel van het dak in en de rest een paar jaar later. De vereniging "Vrienden van Gornevec", onder impuls van "Breiz Santel", heeft deze prachtige kapel in haar oorspronkelijke staat hersteld. Het jaarlijkse Pardon vindt plaats op de laatste zondag van augustus.

3) Maak een U-bocht en keer terug naar het dorp via Resto Marvil.

4) Sla bij de D133 rechtsaf om terug te keren naar het beginpunt.

Aanbevolen voor u

Populaire accommodatie, activiteiten, evenementen, bezoeken en wandelingen