Skip to main content
Plouharnel - Circuit VTT - Le chemin des 4 vents
circuit-velo-plouharnel-quiberon-morbihan
circuit-velo-plouharnel-quiberon-morbihan
WEBPlanche_183007_Guide_rando_A5 1

Plouharnel - Mountainbikeparcours - Le chemin des 4 vents

Rond point de l'océan
56340 Plouharnel

Kenmerken van de route

Moeilijkheid Medium
Duur 01:20:00
Distance 20km
Rond point de l'océan
56340 Plouharnel
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld (gemiddeld hoogteverschil: 50m)
Groene route nr. 2

Deze route laat u de rijkdom van het natuurlijke en architecturale erfgoed van Plouharnel ontdekken of herontdekken en de diversiteit van het landschap waarderen, van het platteland tot de duinen, van de oceaan tot de baai van Quiberon.

Stap voor stap:

Start: Ga vanaf de parkeerplaats van het Office du Tourisme van Plouharnel, waar een routekaart beschikbaar is, rechtsaf langs de supermarkt de rue Plasker in.

1) Ga bij de volgende splitsing rechtdoor over het pad. Na het passeren van de woonwijk Henlis aan de rechterkant en het nemen van het beboste pad, ga naar links om Brénantec te bereiken. Ga bij het gehucht naar links en volg het bewegwijzerde pad naar rechts. Volg deze weg tot je bij de D781 komt, die je na een paar meter rechts moet inslaan. Nadat je de spoorlijn bent overgestoken, sla je rechtsaf en vervolgens meteen linksaf bij Maison Blanche om weer op het bewegwijzerde pad te komen.

2) Volg de borden. Bij de Rue Kerarno kun je een korte omleiding maken door het tegenoverliggende pad te nemen om de Dolmen en Quadrilateral van Crucuno te ontdekken, ongeveer 1 km verderop. Deze megalithische ommuring dateert uit het neolithicum en bestaat nu uit 22 menhirs, waarvan er twee plat liggen. Het is een Historisch Monument sinds 1889 en werd in dezelfde periode gerestaureerd door Felix Gaillard. Hij richtte de menhirs op en legde ze zo neer dat ze op één lijn lagen met de kardinale punten en dat de diagonalen overeenkwamen met de zonsopgang en zonsondergang tijdens de zonnewendes. Keer terug naar de Rue de Kerarno voordat je rechtsaf slaat richting Kergazec. Sla linksaf in het gehucht Kergazec en voeg in op de D781. Steek de weg over en volg het pad aan de overkant.

3) De route leidt hier naar Sainte-Barbe, het kleine dorp en vervolgens naar het grote strand aan de oceaan, populair bij surfers. Geniet van deze wandeling door de duinen en observeer de overblijfselen van de historische site Bégo (bijna 180 betonnen structuren verspreid over het duin van Plouharnel). Deze verdedigingslinie langs de kust had tijdens de Tweede Wereldoorlog een dubbele missie: het beschermen van de haven van Lorient en de U. Boot van admiraal Dönitz en de U. Boot van admiraal Dönitz. Boot van admiraal Dönitz en om een mogelijke landing van geallieerde troepen op de Atlantische kust te voorkomen. Het is een van de krachtigste batterijen van de Atlantikwall. Volg de borden naar de D768, die je rechts moet inslaan. Ga bij de tweede rotonde richting het strand van Sables Blancs, populair bij kitesurfers en windsurfers. Volg de baai van Plouharnel tot aan de spoorwegovergang.

4) Na een stop bij het Musée de la Chouannerie gaat de route verder door het platteland van Plouharnel terug naar het stadscentrum. Op de terugweg, bij de Rue du Pont Neuf, sla je linksaf een klein paadje in dat uitkomt op de Rue Hoche. Ontdek de Dolmens de Rondossec, een neolithisch monument bestaande uit 3 gangengraven omsloten door een lange grafheuvel. Het bewegwijzerde pad leidt nu terug naar het startpunt, het Office du Tourisme.

Aanbevolen voor u

Populaire accommodatie, activiteiten, evenementen, bezoeken en wandelingen