Skip to main content
Erdeven - Circuit VTT - Autour d'Erdeven
circuit-velo-erdeven-quiberon-morbihan
circuit-velo-erdeven-quiberon-morbihan
circuit-velo-erdeven-quiberon-morbihan
WEBPlanche_183007_Guide_rando_A5 1

Erdeven - Mountainbikeparcours - Rond Erdeven

Rue du grand Large
56410 Erdeven

Kenmerken van de route

Moeilijkheid Medium
Duur 02:00:00
Distance 34km
Rue du grand Large
56410 Erdeven
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld (gemiddeld hoogteverschil: 160m)

Route nr. 3 blauw - Van de Atlantische kust tot het bos van Erdeven, van de duinen tot het domein van het kasteel van Keravéon en de megalithische site van Varquez, deze route is ontworpen om de diversiteit van de landschappen en het rijke erfgoed van Erdeven te laten zien.

Vertrekpunt: De route begint op de parkeerplaats van het sportcomplex Grand Large, aan de rue du Grand Large in Erdeven.

Stap voor stap:

1) Volg de bordjes, de eerste kilometers brengen je naar de kust bij de site van Roche Sèche. Volg de duinen tot aan de Barre d'Etel. Kijk uit naar de overblijfselen van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog: naast de bunkers brengen winterstormen regelmatig andere verdedigingselementen aan het licht die eerder onder het zand begraven lagen (Belgische poort, tetraëder, stuk rails...).

2) Ga verder over de paden en wegen van Erdeven en keer door het bos terug naar de stad.

3) Ga na het doorkruisen van het noordelijke deel van de stad richting het park en het Château de Keravéon. Het park heeft een botanisch pad met meer dan 50 boomsoorten. Het kasteel is een imposante herenwoning die wordt beschermd door een driedubbele omheining: de binnenplaats van de woning, de bijgebouwen en de omheining met een majestueuze poort naar het zuiden. Het dateert uit de 14e eeuw, toen de familie de Talhouët (eigenaars tot 1761) het landgoed als heerlijkheid vestigde.

4) Rijd na Keravéon door het bos van Erdeven naar het bos en de vijver van Varquez. Neem de tijd om de Dolmens de Mané Braz ("de grote heuvel" in het Bretons) te bezoeken, een site met 4 verschillende gangengraven (enkele kamer, kamer met zijcel en gecompartimenteerde kamer), waarschijnlijk gebouwd in verschillende perioden van het neolithicum, waarvan de meest recente die met de gecompartimenteerde kamer is (3.500 v.Chr.), de Dolmen de Mané Croh, en de Alignments de Coët er Blei (of "Caesars stoel"). Houd er rekening mee dat deze megalithische sites alleen toegankelijk zijn voor voetgangers.

5) Bereik het dorp Crucuno met zijn dolmen, een van de meest indrukwekkende in Morbihan, ontdaan van zijn tumulus en zijn toegangsgang, ooit beschreven door W. Lukis (1864) met een lengte van 27 m en nog steeds zichtbaar op gravures uit het begin van de 19e eeuw. Vandaag de dag blijft alleen de grafkamer over onder een imposante afdekplaat van meer dan 30 ton. Bekijk ook de Quadrilatère de Crucuno, een megalithische ommuring die nu bestaat uit 22 menhirs, waarvan twee liggend, van 34 m bij 26 m. Ga terug richting Plouharnel en passeer de Chapelle Saint-Antoine (18e eeuw). De standbeelden aan de zijkant zijn die van Saint Antoine en Saint Eloi, die werden aangeroepen om het vee en de paarden te beschermen.

6) Keer terug naar het vertrekpunt via de V5 en de Erdeven-paden. Er zijn 3 andere routes die vanuit Erdeven vertrekken.

Aanbevolen voor u

Populaire accommodatie, activiteiten, evenementen, bezoeken en wandelingen